ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH NR 2 IM. KAROLA WOJTYŁY W LĘBORKU

"Musicie wymagać od siebie choćby inni od Was nie wymagali" - Jan Paweł II

Erasmus

Erasmus

EU flag Erasmus vect POS

Niezwykle miło jest nam poinformować uczniów II Liceum Ogólnokształcącego i społeczność lokalną, że nasza szkoła została w tym roku beneficjentem projektu Erasmus +.

Nasz program: „Szkoła Europejska. Rozwój – twoja przyszłość” otrzymał dotację w wysokości 18 112,00 €.

W ramach tego projektu nauczyciele naszej szkoły wyjadą na szkolenia językowe i metodyczne.
- Iwona Tyburska – szkolenie metodyczne z języka angielskiego na Malcie

- Joanna Sawińska–Majer – szkolenie językowe z języka angielskiego w Irlandii

- Edyta Podolak - szkolenie językowe z języka angielskiego w Irlandii

- Katarzyna Zając - szkolenie językowe z języka angielskiego na Malcie

- Grażyna Sztanga – szkolenie językowe z języka angielskiego na Malcie

- Bartosz Biały – szkolenie językowe z języka angielskiego w Wielkiej Brytanii

- Andrzej Lewandowski – szkolenie metodyczne z języka niemieckiego w Niemczech.

Projekt będziemy realizować do 04.2020 roku.

 

MOBILNOŚĆ PIERWSZA

 

Kurs metodyczny na Malcie lub też w kraju zwanym Malta

 

 

Na początku sierpnia br. a dokładnie między 6 a 12 sierpnia uczestniczyłam w kursie metodycznym Creative Use of Technology in the Classroom w ramach projektu Erasmus+ (jego komponentu Teachermobility), w którym uczestniczy nasza szkoła. Zajęcia były prowadzone przez Brytyjczyka Chrisa Reece, a uczestniczyło w nim 10 nauczycieli, właściwie nauczycielek, z czterech krajów europejskich. Zajęcia, poświęcone wykorzystywaniu nowoczesnych technologii, a przede wszystkim tablicy interaktywnej na lekcjach, odbywały się w murach szkoły Alpha School of English w urokliwym zakątku Malty, nad morzem (właściwie trudno mówić o jakimkolwiek miejscu na Malcie, które nie jest nad morzem) zwanym StPaul’s Bay. Zajęcia były wymagające, ale ciekawe, prowadzący bardzo przyjazny i wyrozumiały, a okoliczności przyrody niezwykle malownicze (o czym możecie się przekonać oglądając fotografie). Odbyliśmy 3 wycieczki do ciekawych miejsc na Malcie: zwiedziliśmy stolicę Malty Valettę, starożytną stolicę Mdinę oraz wybraliśmy się na rejs na wyspę Gozo i do Błękitnej Laguny. Był to więc czas wellspent, jak mówią po drugiej stronie Kanału La Manche.

Iwona Tyburska

iwonaP1130818P1130844P1130915P1140038P1140055

 

Mobilność druga

Kurs języka angielskiego

W pierwszej połowie października, od 1. do 12., przebywałyśmy w Cork, w Irlandii. Doskonaliłyśmy swój angielski na kursie językowym (angielski ogólny) w Cork English College. Zajęcia były bardzo intensywne i odbywały się w trzech modułach, każdy z innym nauczycielem. We wtorki, środy i czwartki kończyły się o 16.20, a w poniedziałki i piątki o 13.20. Oczywiście, jak to w szkole, zadawano nam również prace domowe, które dzielnie odrabiałyśmy. Zachwyciła nas atmosfera na zajęciach - pełna życzliwości i zrozumienia. Nauczyciele byli zawsze gotowi do pomocy, dodatkowych wyjaśnień, otwarci na współpracę. Dzięki temu nauka była przyjemnością. Oczywiście podczas naszego pobytu, mimo dużej ilości nauki w szkole, wygospodarowałyśmy czas na zwiedzanie Cork, a także okolic. Byłyśmy w Cobh, małym miasteczku w hrabstwie Cork, z którego to ponad 100 lat temu wypłynął w rejs do Nowego Jorku Titanic. Podczas weekendu wybrałyśmy się na wycieczkę nad Ocean Atlantycki podziwiać irlandzki cud natury czyli Klify Moheru oraz do miasteczka Dingle położonego w hrabstwie Kerry nad malowniczą zatoka na półwyspie.

Irlandia to malowniczy kraj, pełen zieleni i pasących się owiec. Mamy nadzieję, że tam powrócimy, być może z naszymi uczniami.

Joanna Sawińska-Majer

Edyta Podolak

 

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdc6bad0d6dd

 

Mobilność trzecia

Czas trwania- 08.10.2018 – 19.10.2018 rok

Uczestniczki – Katarzyna Zając, Grażyna Sztanga

Na Malcie uczestniczyłyśmy w kursie języka angielskiego dla dorosłych – Geneal English-30. Zajęcia prowadzili nauczyciele ze szkoły ESE- European School of English, Learning for Life z siedzibą w St.Julian’s na Malcie. Kurs, w którym brałyśmy udział odbywał się w ramach projektu „Mobilność kadry edukacyjnej europejskiego programu Erasmus+”, a celem wyjazdu było zdobycie nowych umiejętności w zakresie języka angielskiego.         

Tak wyglądała nasza szkoła.

123

Pierwszy dzień w szkole ESE rozpoczął się od rozmowy kwalifikacyjnej, po której przydzielono nas do grup, uwzględniających nasz poziom znajomości języka angielskiego.

Z wielką radością przyjęłyśmy fakt, iż znalazłyśmy się w jednym zespole i jak się później okazało w grupie cudownych i życzliwych studentów z Brazylii, Turcji, Japonii, Korei, Austrii i Niemiec. Naszymi wspaniałymi, wyrozumiałymi i wspierającymi nauczycielami byli Joseph Hazelwood i Rafael Ferreira Carf.

Oto nasza międzynarodowa grupa.

45

Nauka języka angielskiego ukierunkowana była głównie na doskonaleniu umiejętności rozumienia przekazywanych informacji, płynności w mówieniu i zachowaniu się w sytuacjach codziennych. Oprócz tego nauczyciele dużą wagę przywiązywali do strony gramatycznej języka i poprawności wymowy. Każdego dnia - pomimo tego że zajęcia odbywały się codziennie po 6 godzin lekcyjnych a kończyły się o godz. 14.30 - zwiedzałyśmy piękne i urokliwe zakątki Malty.

W pierwszym tygodniu zauroczyłyśmy się miejscowościami Sliema, St.Julian’s, Pembrok oraz atrakcjami turystycznymi Golden Bay, Dingli Cliffs, Popeye’s Village. Na „deser” zostawiłyśmy sobie cudowną stolicę Malty Vallettę.

678

W ciągu czternastu dni zwiedziłyśmy Maltę korzystając również z autobusów wycieczkowych - Maltasightseeing. Było to świetne udogodnienie dla nas, gdyż mogłyśmy praktycznie przez cały dzień podróżować na podstawie jednego biletu na dany autokar i zwiedzać różne miejsca Malty m.in. Blue Grotto, Mdina, Marsaxlokk

91011

Możliwość porozumiewania się z innymi po angielsku była fantastyczną sprawą. Mogłyśmy zrozumieć co mówią do nas przyjaciele z grupy, jak i spotkane przez nas osoby spoza szkoły. Na zakończenie kursu przygotowałyśmy na zajęcia „Dzień Polski”. Dzieliłyśmy się z uczestnikami kursu słodyczami produkowanymi w Polsce, które przywiozłyśmy oraz informacjami dotyczącymi naszego kraju. To były wspaniałe momenty. Efektem ukończenia przez nas kursu było otrzymanie certyfikatów.

1213

Na zakończenie maltańskiej przygody popłynęłyśmy na wyspy Gozo i Comino, gdzie mogłyśmy podziwiać przepiękne kolory wody cieśniny Blue Lagoon

141516

Dzięki „Mobilności” zdobyłyśmy nowe doświadczenia, wzrosły nasze kompetencje zawodowe, społeczne i kulturowe. Cieszymy się, że mogłyśmy wziąć udział w inicjatywie unijnej dla kadry nauczycieli w tak pięknym , słonecznym kraju, gdzie mieszkają przemili i otwarci na turystów ludzie.

171819

 

 

 

Dzielenie się wiedzą i doświadczeniem

Po powrocie z mobilności na Malcie, w ramach programu „Mobilność kadry edukacyjnej europejskiego programu Erasmus +”, przygotowałyśmy prezentację o tym kraju i przedstawiłyśmy ją w wybranych klasach w ramach godziny z wychowawcą. Chciałyśmy podzielić się z młodzieżą zdobytą wiedzą na temat samej Malty, jaki programu Erasmus. A ponadto przekazać własne doświadczenia zdobyte w trakcie trwania mobilności na temat uczenia się języka angielskiego, jego celowości i przydatności. Spotkania odbywały się w bardzo miłej atmosferze i przy dużym zaangażowaniu ze strony uczniów. Okazało się, że nie wiele wiedzieli na temat Malty, a przekazane informacje bardzo wszystkich zainteresowały. Świadczą o tym wpisy w ankiecie przeprowadzonej po spotkaniu.

Prezentacja "Nasza przygoda na Malcie"

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId994b88d239
 

 

 

Quiz o Malcie

            Po spotkaniach z uczniami wybranych klas i przekazaniu informacji o Malcie przeprowadziłyśmy konkurs. Dotyczył on wiadomości zawartych w naszej prezentacji. Byłyśmy bardzo mile zaskoczone, ponieważ wielu uczniów odpowiedziało poprawnie na większość pytań. Najlepsi z najlepszych zostali nagrodzeni przewodnikami po Malcie.

Książki z rąk Pani Dyrektor Joanny Sawińskiej-Majer otrzymali:

  1. Patrycja Gawryś II b
  2. Magdalena Rakoczy II b
  3. Dominika Bulman II b
  4. Magdalena Gruchała III b
  5. Ewelina Łodkowska II c

 

Quiz o Malcie

 

Wstaw X w kratkę z poprawną odpowiedzią.

 

1. Jaki język lub języki urzędowe są na Malcie ?

c A. maltański i hiszpański
c B. maltański i włoski
c C. maltański i angielski

c D. tylko maltański

 

2. Jakie miasto jest stolicą Malty?

c A. Gozo

c B. Mdina

c C. Valletta

c D. St.Julians

 

3. W jakiej miejscowości mieści się szkoła do której uczęszczałyśmy?

c A. Pembroke

c B. St.Julians

c C. Valletta

c D. Selima

 

4. Całkowita powierzchnia Malty wynosi?

c A. 316 km kw.

c B. 3160 km kw.

c C. 31 600 km kw.

 

5. Jakie barwy dominują na fladze Malty?

c A. biel i błękit 
c B. biel 
c C. biel i czerwień 
c D. czerwień i błękit 

 

6. Jaką powierzchnię kraju stanowią wody śródlądowe?

cA. 0 proc.

c B. 5 proc.

c C. 10 proc.

c D. 20 proc.

 

7.Słynny na cały świat most skalny, który zapadł się 8 marca 2017 roku, nazywał się?

cA. Azure Bridge

cB. Azure Grotto

cC. Azure Window

c D. Azure Doors

 

8.Kto jest obecnie prezydentem Malty?

c A. mężczyzna

c B. kobieta

 

9.Ile średniorocznie słonecznych dni występuje na Malcie?

c A. 200

c B. 250

c C. 300

c D. 350

 

10.Jaki obowiązuje na Malcie ruch samochodowy?

c A. lewostronny

c B. prawostronny

 

 

11. Na której z wysp maltańskich można znaleźć słynną „Błękitną Grotę”?

c A. Gozo

cB. Comino

cC. Fifla

c D. Malta

 

12. Po którym z kręconych na Malcie filmów została wioska chętnie odwiedzana przez turystów ?

c A. Popeye

c B. Troja

c C. Włoska robota

c D. Gra o Tron

 

13. Jaka jest liczba ludności Malty?

c   A. ok. 100 tys.

c   B. ok. 250 tys.

c   C. ok. 500 tys.

c   D. ok. 1 mln

 

14. Jak nazywa się urokliwa rybacka wioska z kolorowymi łódkami?

c   A. Bugibba

c   B. Marsaxlokk

c   C. Sliema

 

15. Jaka była nazwa waluty obowiązującej na Malcie przed euro ?

c A. lira maltańska

c B. korona maltańska

c C. funt maltański

c D. funt brytyjski

 

16. Jak nazywała się pierwsza stolica Malty zwana „cichym miastem”

c A. Rabat

c B. Senglea

c C. Mdina

 

 

Opracowały : Katarzyna Zając i Grażyna Sztanga

Katarzyna Zając

Grażyna Sztanga

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId1c87be63b5

Happy St. Patrick’s Day !

15 marca w naszej szkole zrobiło się zielono, a to za sprawą obchodów dnia Św. Patryka.

Z tej okazji uczniowie mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy w szkolnym quizie dotyczącym Irlandii i Św. Patryka. Najwięcej punktów zdobyła Patrycja Gawryś i to dzięki niej cała klasa IIB zgarnęła bon na „dzień bez pytania” oraz sakiewkę pełną monet.

Tego samego dnia rozstrzygnięto konkurs plastyczny pt.: „Leprechaun”. Uczniowie oraz nauczyciele mieli możliwość głosowania na najładniejszą pracę plastyczną przedstawiającą irlandzkiego skrzata. Zwyciężczynią okazała się Magdalena Biernacka również z klasy IIB.

Tego dnia uczniowie, którzy ubrali się na zielono otrzymywali vouchery na coś słodkiego. Pozostali mieli możliwość zakupu babeczek, ciast i galaretek na ustrojonych koniczynkami stanowiskach.

Nad wszystkim czuwała grupa artystyczna z klasy IID oraz P. Martyna Kamińska.

Dziękujemy wszystkim, którzy przyłączyli się do akcji i gratulujemy zwycięzcom!

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId9e185e5dcc

17 stycznia 2019r. w naszej szkole odbył się I Konkurs Piosenki Angielskiej. Organizatorkami konkursu były p. Martyna Kamińska oraz p. Małgorzata Jastrzębska- Jank, a w jury zasiedli p. Jolanta Mrożewska, p. Małgorzata Jastrzębska-Jank oraz p. Karol Płotka. W konkursie udział wzięło czternaścioro uczniów, którzy z pewnością włożyli wiele pracy w przygotowanie, bowiem liczył się nie tylko talent wokalny, ale także język angielski i gra aktorska. Po długich obradach jury wyłoniło zwycięzców:

-I miejsce - Aleksandra Lewandowska kl. IIId

-II miejsce - Agata Ropela kl. IIId

-III miejsce - Augustyna Gajewska kl. IId oraz Maria Pobłocka kl. IId

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział i zaangażowanie oraz zachęcamy do udziału w przyszłych edycjach konkursu.

 

 

Rada Pedagogiczna - 7 listopada 2018 r.

Na posiedzeniu rady pedagogicznej przedstawiłyśmy relacje z naszego pobytu na kursie języka językowym (angielski ogólny) w Cork English College, w Irlandii. Zwróciłyśmy uwagę głównie na stosowane metody nauczania, gdyż zajęcia były bardzo intensywne, efektywne, ale na pewno nie nudne. Będąc jeszcze w Polsce byłyśmy zobowiązane do rozwiązania testu poziomującego (drogą elektroniczną), co pozwalało na zakwalifikowanie każdej z nas, do odpowiedniej grupy. Zajęcia odbywały się w trzech modułach, każdy z innym nauczycielem (słownictwo, gramatyka, konwersacja). Nauczyciele traktowali każdego indywidualnie, stosowali różnorodne metody nauczania, pracowaliśmy zarówno w grupach, jak i indywidualnie. Dostałyśmy książki i zeszyty ćwiczeń, ale na każdych zajęciach otrzymywaliśmy jeszcze skserowane materiały dodatkowe. Na koniec każdego tygodnia nauki pisaliśmy test zaliczeniowy, nauczyciel podawał odpowiedzi, a każdy z nas poprawiał błędy w pracy sąsiada. Tak sprawdzone prace oddawaliśmy prowadzącemu, który omawiał z każdym z nas indywidualnie postępy w nauce, dając wskazówki do dalszej pracy. To była bardzo dobra praktyka. Tym bardziej, że stopień zaawansowania grupy można było zmienić dopiero po uzyskaniu pozytywnej opinii nauczycieli. Podczas zajęć bardzo często korzystaliśmy z telefonu jako narzędzia z zakresu technologii informacyjno – komunikacyjnej. Z racji, że w grupie byli słuchacze różnej narodowości poznawaliśmy równolegle zagadnienia z zakresu życia codziennego, tradycji, kultury, zwyczajów różnych krajów (Włochy, Niemcy, Brazylia, Oman, Tajwan, Hiszpania). Było to możliwe, gdyż słuchacze wypowiadali się na różne tematy np. ulubionych potraw i sposobu ich przygotowania czy też zwyczajów związanych z obchodami różnych świąt. Podkreśliłyśmy, że warto czerpać z doświadczeń innych krajów w zakresie edukacji, gdyż uatrakcyjni to nauczanie i spowoduje, że zajęcia nie będą nudne.

Edyta Podolak

Joanna Sawińska-Majer

 

 IMAG0061IMAG0062IMAG0063IMAG0064

 IMAG0065IMAG0066

 

POBYT W OXFORDZIE

 

W dniach 28.01-08.02.2019 byłem uczestnikiem projektu Erasmus Plus. Wraz z kadrą nauczycielska z innych krajów Europy braliśmy udział w zajęciach praktycznych z języka angielskiego. W mojej grupie były same nauczycielki - z Włoch, Belgii, Francji. Projekt trwał 2 tygodnie. Przez ten czas poznawałem angielska literaturę, gramatykę, kulturę, kuchnię i zwyczaje. W ramach projektu brałem udział w czterech wycieczkach krajoznawczych poznając okolice Oxfordu oraz samo miasto uniwersyteckie, które okazało się wyjątkowo piękne. Kolejną ciekawostką było zwiedzanie Muzeum Historii Naturalnej w Oxordzie gdzie pokazywano wystawę na temat ewolucji człowieka. Dzięki temu, ze przez cały czas trwania kursu mieszkałem u brytyjskiej rodziny miałem okazje poznać „od podszewki” brytyjskie codzienne zwyczaje i zobaczyć kawałek zwykłego życia. Wyzwaniem okazało się poruszanie po mieście, korzystanie z komunikacji miejskiej czy zwyczajne robienie zakupów – jednak Anglicy okazali się ludźmi bardzo przyjacielskimi, pomocnymi i otwartymi na nowe znajomości.
Pobyt uważam za bardzo udany. Poza nauką języka nawiązałem wiele znajomości, które mam nadzieje przetrwają przez lata.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdf43755f550

 

Spotkania z uczniami klas pierwszych – 13-31.05.2019 r

W drugiej połowie maja odbyły się spotkania z uczniami klas pierwszych, na których przedstawiłyśmy uczniom naszej szkoły relacje z pobytu na kursie językowym (angielski ogólny) w Cork English College, w Irlandii. Zwróciłyśmy uwagę głównie na stosowane metody nauczania, gdyż zajęcia były bardzo intensywne, efektywne, ale na pewno nie nudne.

Przedstawiłyśmy sposób prowadzenia zajęć – podział na moduły (słownictwo, gramatyka, konwersacja) prowadzone przez różnych nauczycieli z wykorzystanie telefonu komórkowego na zajęciach lekcyjnych nie tylko przez uczniów, ale również przez wykładowców. Podkreśliłyśmy, że z racji, iż w naszych grupach była duża różnorodność kulturowa (Włosi, Niemcy, Brazylijczycy, Tajwańczycy, Hiszpanie) rozmawiając na różne tematy dowiadywałyśmy się ciekawych rzeczy dotyczących kultury i życia codziennego w różnych krajach. Podkreśliłyśmy, że warto czerpać z doświadczeń innych krajów w zakresie edukacji, gdyż uatrakcyjni to nauczanie i spowoduje, że zajęcia nie będą nudne. W drugiej części spotkania przedstawiłyśmy prezentację dotyczącą informacji o Irlandii – stolicy, przyrodzie i ciekawych miejscach, które odwiedziłyśmy. Na zakończenie przeprowadziłyśmy quiz przygotowany z wykorzystaniem technologii informacyjno – komunikacyjnej proponowanej na stronie internetowej join.quizizz.com dotyczący Irlandii. Zwycięzcom wręczyłyśmy nagrody książkowe dotyczące kraju który poznawali – Irlandii.

Mamy nadzieję, że nasza relacja wzbogaciła młodzież w wiedzę dotycząca Irlandii i zachęciła do uczestnictwa w projektach UE.

Joanna Sawińska-Majer

Edyta Podolak

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId6107979a51
.

 
   

Cork Irlandia

22 Questions

  1. Jaki język urzędowy jest w Irlandii?

        a) tylko irlandzki                                                         □ b) tylko angielski

        c) irlandzki i angielski

  1. Jakie miasto jest stolicą Irlandii

        a)   Cork                                                                          □   b)    Dublin

        c)   Galway                                                                      □   d)    Belfast

  1. W jakim mieście odbywałyśmy swoją mobilność językową?

        a)   Cork                                                                          □   b)    Dublin

        c)   Galway                                                                      □   d)    Belfast

  1. Na ile części jest podzielona Irlandia pod względem politycznym?

Powierzchnia:

        a)   na 2                                                                           □   b)    na 3

        c) na 4

  1. Na fladze Irlandii występują trzy pasy pionowe w kolejności:

        a)   pomarańczowy, zielony, biały                              □   b)    Pomarańczowy, biały, zielony

        c)   zielony, pomarańczowy, biały                              □   d)    zielony,biały, pomarańczowy

  1. Najdogodniejszą i najbardziej ekonomiczną opcją transportu do Irlandii jest:

        a)   samolot                                                                     □   b)    prom

        c)   autokar                                                                      □   d)    pociąg

  1. Obowiązujący w Irlandii ruch samochodowy jest:

        a)   prawostronny                                                          □   b)    lewostronny

  1. Ostatnim przystankiem w dziewiczym rejsie Titanica było Irlandzkie miasto

        a) Belfast

        c) Cork

  1. Sceny którego filmu kręcone były w Irlandii na Skelling Michael, Ceann Sibeal (hrabstwo Kerry) oraz Brow Head (hr.

Cork).

a) Hrabia Monte Christo                                                   □ b) Król Artur

c) Gwiezdne Wrota                                                            □ d) Gwiezdne Wojny: Ostatni Jedi

  1. Jaka waluta obowiązywała w Irlandii przed przyjęciem euro?

         a) funt irlandzki                                                         □ b) funt brytyjski

         c) dolar amerykański

  1. Historyczne targowisko w centrum miasta to:

         a) irlandzki market                                                    □ b) angielski market

         c) brytyjski market

  1. Najprzyjemniejszą rozrywką Irlandczyków jest wieczór spędzony w gwarnym, rozbrzmiewającym muzyką, przytulnym:

         a) barze                                                                       □ b) klubie

         c) pubie

  1. Narodowym piwem jest znany:

a) Guinness                                                                        □ b) Pilsner

c) Żywiec                                                                             □ d) Carlsberg

  1. Pod względem zajmowanej powierzchni Irlandia jest:

a) 2 razy większa od Polski                                              □ b) 0,5 razy mniejszy od Polski

c) 3,7 razy mniejsza od Polski                                         □ d) 3 razy większa od Polski

  1. Największą mniejszość narodową w Irlandii stanowią:

a) Brytyjczycy                                                                      □ b) Polacy

c) Słowacy                                                                          □ d) Węgrzy

  1. Na terenie Irlandii nie ma ani jednego węża

□ a) prawda                                                                         □ b) fałsz

  1. Irlandzkim wykonawcą muzycznym nie jest:

a) U2                                                                                   □ b) The Cranberries

c) Eminem                                                                          □ d) Sinead O'Connor

  1. Irlandzki gwiazdor, ktory wcielil sie wrole Jamesa Bonda to

a) Sean Connery                                                               □ b) Roger Moore

c) Daniel Craig                                                                   □ d) Pierce Brosnan


  1. Patronem I rlandii jest:

        a) St.Patrick

        c) St. Dawid

  1. .................... jest nieoficjalnym symbolem

        a) czerwona róża

        c) czterolistna koniczyna

  1. Jakich zwierząt jest w Irlandii najwięcej?

        a) krów

        c) owiec

  1. Irlandia słynie na świecie ze swojej:

        a) whisky i kawy po irlandzku

        c) Irish Stew-gulasz

        e) Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

       b) St.George

       d) St.Andrew

Irlandii,

       b) oset

       d) żonkil

       b) koni

       d) kóz

       b) Irish Breakfast

       d) Seafood Chowder i Soda Bread


Answer Key

  1. c
  2. b
  3. a
  4. a
  5. d
  6. a
  7. b
  8. d
  9. d
  10. a
  11. b
  12. c
  13. a
  14. c
  15. b
  16. a
  17. c
  18. d
  19. a
  20. c
  21. c
  22. e

 

Kurs metodyczny w Niemczech w miejscowości Lindau

01.07.2019 - 05.07.2019

Tematem mojego kursu metodycznego, który odbywał się w szkole językowej „Dialoge” położonej na wyspie Lindau był „Niemiecki dla nauczycieli: Wykorzystanie zasobów w rozwijaniu kompetencji”.

Pierwszą wizytę w szkole rozpocząłem od wypełnienia niezbędnych formularzy, następnie zostałem zaproszony do  rozmowy sprawdzającej mój poziom językowy.

Moja grupa składała się z 10 osób- 8 osób stanowiły Polki, w grupie była też 1 nauczycielka z Węgier. W planie zajęć była nauka języka niemieckiego na poziomie C1, powiązana z zajęciami metodycznymi. Prowadzący zajęcia Alex i Anne byli bardzo rzeczowi i kompetentni. Pojawiły się kolejne pomysły na prowadzenie zajęć z języka obcego, ale najbardziej interesujące były źródła audiowizualne i ich możliwość wykorzystania na lekcji języka obcego. Na zajęciach pojawiły się również elementy kulturoznawstwa z oprawą metodyczną oraz ćwiczenia semantyczne. Czynnie uczestniczyłem w grach, ćwiczeniach i zabawach dydaktycznych, które z pewnością zastosuję na lekcjach prowadzonych przeze mnie w szkole.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId18c6bbaebf

Pierwszego dnia po zajęciach jeden z pracowników szkoły oprowadził nas po Starym Mieście i porcie. Lindau jest małym, ale bardzo urokliwym, pięknie położonym bawarskim miasteczkiem. Ze względu na jego położenie, przybywa tu wielu turystów . W czasie, gdy przebywałem w Lindau odbywało się  69 spotkanie laureatów Nagrody Nobla, tym razem z dziedziny fizyki (co roku reprezentowana jest inna dziedzina). Dlatego można było tu spotkać studentów i pracowników naukowych z całego świata.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId6a1f83d701

Podczas mojego pobytu odwiedziłem sąsiednią Bregencję (Austria), gdzie wspiąłem się na szczyt Pfänder, by z góry móc podziwiać walory krajobrazowe tego terenu. W drodze powrotnej Płynąłem promem po Jeziorze Bodeńskim

Jednakże największą atrakcją krajoznawczą była dla mnie wycieczka wzdłuż Jeziora Bodeńskiego. Pierwszym przystankiem była miejscowość Unteruhldingen i znajdujące się w niej stanowisko archeologiczne z epoki brązu - osada umieszczona na palach na jeziorze, po której oprowadził nas przewodnik. Jednak największe wrażenie na mnie zrobił kolejny punkt wyjazdu, mianowicie wodospad na Renie, wypływającym z Jeziora Bodeńskiego, w miejscowości Schaffhausen. Aby do niego dotrzeć musieliśmy przekroczyć granicę niemiecko-szwajcarską. Na miejscu wzięliśmy udział w kilkunastominutowym rejsie po rzece, podczas którego łódź podpływała pod wodospad.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdcb33d8d172

Oczywiście bardzo ważnym punktem mojej wizyty w Lindau było zakwaterowanie u rodziny niemieckiej. Gospodyni goszczącej mnie rodziny jest czynnie wykonującą zawód nauczycielką, dlatego też mieliśmy wiele wspólnych tematów, mogliśmy dzielić się swoimi doświadczeniami zawodowymi ale również wymieniać się swoimi poglądami na temat wielu różnych tematów, np. kultury, polityki i wielu innych. Było to dla mnie bardzo przyjemne i wzbogacające doświadczenie. Panująca w tej rodzinie atmosfera sprawiała, że mogłem się tu poczuć jak w domu. Elke, bo tak na imię miała gospodyni zabrała mnie już pierwszego dnia na wycieczkę rowerową, by pokazać mi miasto, wyspę, no i oczywiście Jezioro Bodeńskie. Natomiast ostatniego dnia mojego pobytu Elke i jej mąż Martin zaprosili mnie na odbywające się w sąsiedniej miejscowości Nonnenhorn coroczne Święto Wina produkowanego w tamtejszych winnicach.

Mój pobyt to nie tylko zdobycie nowej wiedzy metodycznej, ale również poznanie bliżej kultury i zwyczajów tego obszaru europejskiego, jak i też trening w posługiwaniu się językiem niemieckim w różnych sytuacjach życia codziennego oraz dyskusjach i wymianach poglądów.

                                                                                     Andrzej Lewandowski

20190829 125549

Prezentacja z pobytu w Lindau w ramach Projektu Erasmusmobilność+

Podczas spotkania RP 29 sierpnia 2019 w naszej szkole zrelacjonowałem najważniejsze i najciekawsze punkty mojego pobytu w Niemczech na kursie językowo metodycznym w Lindau. (szczegóły przedstawiłem w poprzedniej relacji). Zwróciłem uwagę, że nie była to tylko nauka stricte w murach szkoły, lecz również poznawanie walorów krajoznawczych i kulturowych regionu Jeziora Bodeńskiego w ramach wycieczek. Jedną z ważniejszych zalet mojego pobytu było zakwaterowanie u rodziny niemieckiej – możliwość ciągłego posługiwania się językiem niemieckim, wymiany doświadczeń zawodowych (gospodyni jest nauczycielem), dyskusje na różne tematy wspólna wycieczka rowerowa czy udział w popularnym w tym regionie Święcie Wina. Doświadczeniami i wiedzą, które zdobyłem na kursie będę dzielił się zarówno z innymi nauczycielami, jak i też będę je wykorzystywał podczas prowadzonych przeze mnie lekcji języka niemieckiego.

Prezentacja - kliknij....

                                                                                                                                  A.Lewandowski

 

Dzień Cooltury i wynalazki niemieckie.                                                                   

W środę, 30.10.2019 odbył się w naszej szkole Dzień Cooltury. Uczniowie różnych klas prezentowali elementy kultury krajów (Anglia, Niemcy, Hiszpania, Rosja), których języki nauczane są w naszej szkole . Na stoiskach znajdujących się na holu szkoły oprócz informacji na temat zabytków czy zwyczajów danego obszaru językowego można było posmakować potraw przygotowanych przez uczniów. Na stoisku przygotowanym pod moją opieką w raz z uczniami klasy Ia można było dowiedzieć się o wybranych wynalazkach, których twórcami byli Niemcy. Uczniowie mogli również wziąć udział w przygotowanym przeze mnie quzie na temat wynalazków niemieckich. Zwyciężczynią, która zdobyła prawie maksymalną ilość punktów okazała się uczennica klasy 3d. Nagrodą był pendrive 64 GB zakupiony ze środków UE w ramach programu Erasmusmobilność+. Na stoisku można było posmakować m.in. sałatki ziemniaczanej (Kartoffelsalat) oraz niemieckich słodyczy, przygotowanych przez uczniów.

A.Lewandowski

Imię i Nazwisko:__________________________     klasa:_____________      

Quiz                                                                                                                          ___/14pkt

  1. Z jakiego materiału został wykonany pierwszy niemiecki rower i czego nie posiadał ?

________________________________________________________________/2

  1. Najsłynniejsze niemieckie słodycze to (rodzaj i nazwa firmy) :

________________________________________________________________/2

  1. Jak nazywali się Niemcy (2 osoby- imiona i nazwiska), którzy wynaleźli kartę chipową ?

________________________________________________________________/2

  1. Podaj nazwę instytutu niemieckiego(nazwa oryginalna), w którym wynaleziono format MP3.

________________________________________________________________/1

  1. Podaj imię i nazwisko założyciela firmy Adidas.

________________________________________________________________/1

  1. Podaj 3 nazwiska niemieckich wynalazców (lata 1885-1886) prototypu samochodów z silnikiem spalinowym

________________________________________________________________/3

  1. Niemiecki twórca aparatu do prześwietleń, używanego w diagnostyce medycznej do dziś to                   (imię i nazwisko oryginalne) :   ___________________________________________________________________________/1
  2. Niemiecki koncern farmaceutyczny, w którym po raz pierwszy wyprodukowano czystą i mniej drażniącą postać kwasu acetylosalicylowego- Aspirynę nazywa się _________________________/1
  3. Jakiej czynności nienawidził twórca pierwszego, niemieckiego komputera Konrad Zuse ?

________________________________________________________________/1

20191030 09354220191030 10442420191030 10394920191030 115033

 

Dzielenie się doświadczeniem i wiedzą zdobytą podczas kursu – lekcje krajoznawcze o Niemczech oraz Konkurs „ Deutschland, Berlin, Bodensee”.

W listopadzie 2019 przeprowadziłem podczas moich  zajęć języka niemieckiego lekcje krajoznawcze w 6 grupach , przybliżające uczniom nasz sąsiedni kraj – Niemcy. Na lekcjach zaprezentowałem krótką relację ze swojego pobytu na kursie w Lindau, uwzględniając nie tylko tematykę zajęć , lecz również walory regionu Jeziora Bodeńskiego, do którego odwiedzenia zachęcałem uczniów. Zajęcia prowadzone były w języku niemieckim. Przekazywane informacje w formie prezentacji, przeplatane były interaktywnymi zadaniami online, których celem była również motywacja uczniów do aktywnego udziału w lekcji. Na jedne z zajęć zaprosiłem wraz z grupą uczniów p. K. Niedzielę – nauczyciela języka niemieckiego z naszej szkoły. Każda z przeprowadzonych lekcji kończyła się quizem online z użyciem aplikacji Kahoot. Pytania dotyczyły wiedzy kulturo- i krajoznawczej zaprezentowanej podczas zajęć. Trzy pierwsze osoby, które uzyskały najwyższą liczbę punktów zostały nagrodzone oceną.

Zajęcia miały również na celu zachęcenie uczniów do udziału w konkursie krajoznawczym „ Deutschland, Berlin, Bodensee”, który odbył się 13.12.2019. Do Konkursy zgłosiło się ponad 30 uczniów. Pierwsze miejsce zajął Cezary Kaliciński z klasy III d , drugie miejsce ex aequo przypadło Jagodzie Siuta z III d oraz Krolinie Lewandowskiej z III C. Atrakcyjne nagrody zakupione zostały z funduszy UE w ramach programu Erasmus+.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId2785d5766d

 

Spotkanie

Dnia 18 grudnia odbyło się spotkanie, na którym uczestnicy projektu Erasmus+Mobilność przedstawili w jaki sposób realizują projekt. Podsumowali na nim dotychczasowe dokonania oraz zaprezentowali ogólne założenia programu Erasmus. Na spotkanie zaproszeni zostali nauczyciele naszej szkoły,  a także nauczyciele ze wszystkich lęborskich szkół. Na przybyłych gości czekał poczęstunek, wystawa związana z realizacją projektu oraz materiały promocyjne w postaci długopisów i folderu. Uczestnicy realizujący projekt odpowiadali również na pytania przybyłych zainteresowanych nauczycieli. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze.

Dziękujemy za udział

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId7b8ff96f7b

 

KONKURS WIEDZY O OXFORDZIE

         Dnia 20.12.19r. odbył się konkurs dotyczący wiedzy o Oxfordzie. Na zajęciach poprzedzających konkurs, młodzieży została przedstawiona prezentacja o historii i kulturze Zjednoczonego Królestwa oraz ciekawostki o Oxfordzie. Następnie uczestnicy przystąpili do rozwiązania testu. W przygotowanie testu i przeprowadzenie konkursy zaangażowała się Laura Barzowska. W wydarzeniu wzięło udział 20 uczestników, z których dwójka zdołała zgromadzić taka samą, najwyższą ilość punktów. Do finałowej rundy dotarły się Weronika Krawczyk i Martyna Krzyżanowska. Po zaciekłej walce w drugiej rundzie, wygrana w konkursie przypadła Martynie Krzyżanowskiej z klasy 2B.

Konkurs został przeprowadzony w ramach programu Erasmus+ przez Bartosza Białego.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdbba6c96af0

 

 

Projekt e-Twinning: electronic Christmas cards

Międzynarodowy projekt e-Twinning „Electronic Christmas cards” realizowany w naszej szkole w grudniu 2019r. w ramach realizacji projektu Erasmus+. W realizację projektu zaangażowali się uczniowie klas pierwszych naszej szkoły, pod nadzorem pani Martyny Kamińskiej przygotowali kartki świąteczne, które następnie udostępniliśmy uczniom ze szkól biorących udział w projekcie z Włoch, Chorwacji i Turcji. Od uczniów realizujących projekt otrzymaliśmy również kartki świąteczne.

Projekt realizowała pani Katarzyna Połońska.

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdfded113eb8

 

DZIEŃ LICZBY AVOGADRA6,02 x

dnia 6.02. godz. 10:23

Program:

  • wykład mgr inż Antoniego Konitza z Politechniki Gdańskiej „Zmierzyć, zważyć, zobaczyć atomy i cząsteczki”
  • pokazy doświadczeń chemicznych w wykonaniu studentów NKCH Politechniki Gdańskiej
  • quiz dotyczący liczby Avogadra

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeId5ce9f7046f

 

Projekt e-Twinning: Local Christmas Traditions in Modern Europe

Międzynarodowy projekt polegający na dzieleniu się informacjami o lokalnych tradycjach świątecznych, potrawach, kolędach i wymianie kartek świątecznych. Realizowany od 01.12.2019 do 29.02.2020roku. Wzięły w nim udział szkoły z Portugalii, Turcji, Włoch, Rumunii, Ukrainy oraz dwie szkoły polskie: z Krakowa i nasza szkoła.

Zaangażowani uczniowie z klasy III D pod kierunkiem pana Andrzeja Lewandowskiego i Katarzyny Połońskiej ugotowali tradycyjną zupę wigilijną – Zupę Brzadową. Zupą zostali poczęstowali uczniowie szkoły. Z akcji gotowania został nakręcony przez Maksymiliana Milanowskiego filmik.

(https://youtu.be/7NGsIiDL8CI)

Uczniowie przygotowali również prezentację o lokalnych tradycjach świątecznych, zaśpiewali tradycyjną kolędę i piosenkę świąteczną pod kierunkiem pani Martyny Kamińskiej i pani Teresy Szczepańskiej. Na koniec projektu wymienili tradycyjne kartki świąteczne.

Projekt realizowany był w języku angielskim.

Projekt realizowała pani Katarzyna Połońska i Martyna Kamińska oraz pan Andrzej Lewandowski.

https://youtu.be/8567pLD5Gfw

https://youtu.be/hKfQYYujCIU

https://youtu.be/RU_3EmnSfWE

https://youtu.be/D1OLq0HXTbg

https://youtu.be/khNBez_wGtc

https://youtu.be/fjSmERGsxTQ

https://youtu.be/d9XqFkBg07o

https://youtu.be/cJMVi6rERG8

https://youtu.be/KkhBp0uaRP4

https://youtu.be/WPttuze8wOc

https://youtu.be/H0v5DOlr5X4

https://youtu.be/sIE-W9zLwiw

 

View the embedded image gallery online at:
http://zso2.com/o-szkole/erasmus#sigFreeIdfc0342c761

 

 

4 marca 2020, w ramach spotkania zespołu przedmiotowego nauczycieli języków obcych z naszej szkoły podzieliłem się doświadczeniami i wiedzą, zdobytą podczas mojego pobytu na kursie językowo- metodycznym w lipcu 2019 w miejscowości Lindau. Podczas spotkania zaprezentowałem kożankom m. in. możliwość zastosowania aplikacji multimedialnych, np. LearningApps,Vhspad czy Quizizz, także  wybrane gry na leckji języka obcego, takie jak: Blockbusters, Kółko i Krzyżyk, Dingo, Outburst, Pakujemy walizkę i inne.

 20200304 10500720200304 10501420200304 105040
Andrzej Lewandowski
 
Kategoria: